Europese Commissie: koopkracht Belgische gezinnen onder druk

BLOG   -   Europese Commissie: koopkracht Belgische gezinnen onder druk


08.02.2016


De daling van de olieprijzen is niet langer voldoende om de lage loongroei in ons land te compenseren. Daardoor bestaat de kans dat de koopkracht van de Belgische huishoudens daalt.

De Commissie waarschuwt wel dat de koopkracht van de gezinnen onder druk staat van tegengestelde krachten: ‘Dalende olieprijzen en verlagingen van de personenbelastingen, die vorig jaar de koopkracht ondersteunden, worden meer en meer overschaduwd door een lage aangroei van de lonen en stijgingen van de indirecte belastingen en elektriciteitsprijzen, die ook de inflatie doen stijgen’, zo staat in het rapport.

Europese Commissie: koopkracht Belgische gezinnen onder druk
Foto: Photo News

Voor de tweede helft van dit jaar verwacht de Commissie wel dat de gemiddelde lonen zullen toenemen, doordat er een nieuwe indexering op komst is. Ook de toename van het aantal jobs zou de consumptie wel een duwtje in de rug kunnen geven. Daardoor zouden huishoudens dit jaar zo’n 0,9 procent meer kunnen uitgeven. Volgend jaar zou er een verdere stijging mogelijk zijn.

“Daardoor zouden huishoudens dit jaar zo’n 0,9 procent meer kunnen uitgeven. Volgend jaar zou er een verdere stijging mogelijk zijn.”

Geen onverdeeld positief beeld dus over onze koopkracht. Er bestaan echter manieren om – los van bovenstaande macro-economische krachten – meer te halen uit ons beschikbaar inkomen. Via een voordelenplatform zoals dat van Merits & Benefits bijvoorbeeld, kan u jaarlijks heel wat geld besparen.

Ontdek hoe het werkt in onze gratis demo omgeving.

(Bron: De Standaard)

Categorieën

Recente berichten

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief